Blogbericht

Historie en heden

De ELAC JET ribbon tweeter zag het levenslicht in 1996 en is door de jaren doorontwikkeld. Inmiddels wordt de derde versie de JET V ingezet. En research, die tot verbeteringen van het kleinste detail zullen leiden, wordt nog steeds voortgezet. Ook is de integratie tot een dual-concentric chassis is in 2021 een feit en pronkt de StepX-Jet in de Concentro-serie.

 

De ELAC JET-tweeter werkt elektrodynamisch, maar wijkt af van het “moving coil”-principe (de bewegende spreekspoel). Het membraan wordt niet aangedreven door een gewikkelde spoel, maar door zeer kleine geleidende banen, die op een folie zijn opgedampt. De JET wordt ook wel een gevouwen ribbon-tweeter genoemd. Deze tweeter wordt in kwalitatief hoogwaardige luidsprekers ingebouwd. Het productieproces  dient heel nauwkeurig te worden uitgevoerd. Het vouwen van het membraam gebeurd nog steeds handmatig. Het assembleren van de unit zelf is grotendeels geautomatiseerd. In 2022 is een tweede productiestraat in gebruik genomen.

 

Hoe werkt de JET-tweeter?

Op een Kapton folie worden geleidende aluminium banen op een zodanige manier aangebracht, dat de naast elkaar liggende banen na het vouwen van de folie de stroom in tegengestelde richting geleiden. Als dit membraan in een magnetisch veld wordt geplaatst dat door een neodymium plaatje wordt opgewekt en er vervolgens een spanning met geluidsfrequenties door de geleidende banen wordt gestuurd, “ademt” het membraan en produceert daardoor geluid. Het gevouwen membraan is van buiten door de spleten in de frontplaat te zien als een soort waaier.

 

De buitengewone weergavekwaliteit doet de grote investeringen, die gepaard gaan met de productie, snel vergeten. Door het beduidend grotere en tegelijk lichtere membraan (in vergelijking met dome-tweeters) kan de JET ook de kleinste details in het hoog verfijnd weergeven. Tegelijkertijd is het rendement duidelijk hoger, waardoor met een geringer elektrisch vermogen een hoger maximaal geluidsniveau wordt bereikt. Luidsprekers met JET-tweeters zorgen voor een superieure focus en plaatsing en diepteweergave. Deze eigenschappen zijn voor bekende Duitse sportautofabrikanten en geselecteerde High-End-firma’s een reden, de ELAC JET ook in hun luidsprekers in te bouwen.

 

 

 

 

Gerelateerd

Alle berichten